Zašto Crossfit njeguje borbenost i preživljavanje

Fitnes Zona-zasto_crossfit_njeguje_borbenost_i_prezivljavanje

Crossfit je trening snage „core-a“ (eng.core = jezgro) dizajniran sa namjerom da izazove što veći adaptacijski odgovor organizma.


Crossfit nije specijalizovani program, već namjeran pokušaj optimalizacije fižičke spremnosti temeljen na tri osnovna standarda:

1) Optimalizacija svih 10 domena motoričkih i funkcionalnih sposobnosti (kardiovaskularna i respiratorna izdržljivost, opšta izdržljivost, snaga, gipkost, jakost, brzina, koordinacija, agilnost, ravnoteža, preciznost),

2) Uspješnost rješavanja sportskih rezultata,

3) Energetski sistemi koji pokreću sve funkcije ljudskog organizma.

Crossfit zajednica nije bila sretna sa dosadašnjom definicijom fitnesa ili fizičke spremnosti, pa su formulisali svoju:

ONOLIKO SI FIT, KOLIKO SI KOMPETENTAN U GORE NAVEDENOM.

1. STANDARD: „Onoliko si fit,koliko si kompetentan u gore navedonom“ znači da jedan program razvija fizičku spremnost s obzirom na to koliko je sposoban poboljšati svih 10 sposobnosti.

2. STANDARD: Bit ovog standarda je da u svim zadacima budemo uspješni. Cilj nije biti samo super maratonac sa plućima konja i beskrajnom izdržljivošću trčanja umjerenim tempom, već da budete podjednako dobri u svemu. Kao npr. desetobojci u atletici, koji nemaju slabosti.

3. STANDARD: U našem organizmu postoje 3 načina na koji naš organizma dobija energiju za svakodnevne aktivnosti.To su: fosfo-kretainski sistem (ATP-CP), glikoliza i aerobno-oksidtivni put. Potpuni fitness, prema shvatanju Crossfita, bi trebalo da obuhvata vježbanje sva tri energetska puta.

Da ponovimo, specijalnost Crossfit-a je upravo specijalnost je izbjegavanje specijalizacije. On njeguje borbene situacije i preživljavanje, jer većina sportova i život obično nagrađuje takav fitness, a vrlo često kažnjava „specijaliste“.

preuzeto sahttp://sportista.me/zasto-crossfit-njeguje-borbenost-i-prezivljavanje/