Trudnoća i intenzivni treninzi

Fitnes Zona - Trudnoća i intenzivni treninzi

Postavite selfie tokom treninga, i obično ćete dobiti podršku “Ata-girl” tip odgovore. Ali kada je Lea Ann Elison pokazala fotografiju kako sama radi jednoručni Ketlebel čučanj, ona je nazvana “neodgovornom” i odmah se podiže internet oluja-jer je 35-godišnja majka koje je trudna dve nedelje sa svojim drugim detetom. Ali, da li je Ellisonina posvećenost intenzivnom treningu zaista ugrožavala svoju bebu, ili je ona radila ono što je najbolje za nju da ostane u formi i zdrava?

“Radeći CROSSFIT tokom trudnoće je potpuno bezbedno”, kaže Katelin Blok, licencirani CrossFit trener u Rochester, koja radi sa ženama u svim fazama života. DŽenifer Daif Parker dr, od Del Rai OBGIN sa saradnicima slaže se da - je Ellison (koja je postavila na CrossFit Facebook stranici da je radila CROSSFIT već dve i po godine), ste strane bezbedna jer je trenirala i pre nego što je zatrudnela. “Ako ste to radili pre trudnoće sjajno je da se nastavi, ali se ne bi preporučio početak nove rutine koja je intenzivna ako niste to radili ranije, pre trudnoće”. Isto važi i za većinu drugih vrsta vežbanja. Prema Američkoj akademiji za ginekologiju i akušerstvo, sasvim je sigurno da nastavite svoj postojeći fitnes program tokom trudnoće dok vam vaš lekar daje dozvolu da je u redu. U stvari, oni preporučuju da sve žene koje nemaju komplikacije sa svojim trudnoćama odvoje bar 30 minuta za vežbanje u većini dana u nedelji, dodajući da vežbanje može biti bilo šta, samo da uživate i da ne rizikuje abdominalnu traumu i da nije ronjenje. Ne samo da će olakšati obavljanje poslova već i umanjiti prateće pojave trudnoće, kao što su bol u leđima i problemi sa spavanjem, takođe aktivira protok endorfina, dopamina, i serotonina, što utiče da se osećate dobro u svemu, Međutim, ako osećate bol u bilo kom regionu, manje pokreta fetusa, ili vaginalni sekret dok vežbate, zaustavite se i odmah pozvati lekara.
Takođe postoje neke stvari koje treba imati na umu za pojedine vrste treninga. Hot joga je posebno efikasna za ublažavanje bolova u leđima, jer opušta i jača osnovne mišiće u telu, kaže Vilfort. Žene u svom prvom trimestru, međutim, treba da izbegavaju bilo šta žestoko, i one koje su trudne po prvi put treba da se drže standardnih joga, jer nisu sigurne još kako će njihova tela reagovati na toplotu. Pored toga, Vilfort kaže da trudnice treba da izbegavaju ležanje na leđima posle prvog tromesečja i treba da koriste modifikacije u trudnoći u neprijatnim pozama. Pitajte svog instruktora da vam pomogne da pronađete različite načine da se prilagode poze kako vaša trudnoća napreduje. Kada je u pitanju podizanje tegova, Vilfort je malo oprezniji. “Ako je žena vežbala sa tegovima pre nego što je zatrudnela, velike su šanse da ona može da zadrži isti tip treninga sve dok ona ne mora da leži ravno na leđima ili se bavi teškim težinskim rutinama”.
Blok dodaje da slušate svoje telo, modifikujete poteze koji vam mogu biti neprijatni, kako vaša trudnoća napreduje, i izbaciti vežbe koje vam doktor kaže da ne smete raditi, kao što su trbušnjaci. A ako ste kardio devojka, skoro sve ide dokle god se osećate dobro, Vilfort kaže da popustite na intenzitetu kako se vaš datum porođaja približava.
Zaključak: Ostanite aktivni tokom trudnoće, ali držite se svog uobičajnog dnevnog ritma. Sada nije vreme za eksperimentisanje!

preuzeto sa http://www.insidetheaffiliate.com/blog/2014/9/22/a-crossfit-coachs-guide-to-training-pregnant-women.html