Surfovanje

Fitnes Zona-surfovanje

Surfovanje je sport na vodi gde se, pomoću daske za surfovanje, skija po bregu talasa uz pomoć brzine i snage talasa, uz posedovanje određenih surferskih veština.
Surfovanje, koje se računa kao ekstremni sport, nije toliko opasno kao sto se čini na prvi pogled. Dr Endrju Netanson je vršio istraživanja, koja su pokazala da je košarka opasniji sport od surfovanja. Recimo, devet sportskih povreda se desi za 1000 časova učestvovanja u košarci, dok se za 1000 časova surfovanja desi samo 6,6 povreda. Ta brojka bi se mogla udvostručiti pod uticajem ekstremno velikih talasa, što nije čest slučaj, tako da na surfovanje treba gledati kao na jedan od sigurnijih sportova. Najviše od tih povreda zarade profesionalci, jer oni izvode razne akrobacije i trikove, tako da kod njih često dođe do povrede kolena. Kod amatera su povrede veoma retke, a ako i dođe do njih, to su obično upale mišića ili posekotina zarađena na dasci za surfovanje


Kod surfovanja je veoma važno poznavati vetrove. Svaki vetar ima neke karakteristike koje pomažu da utvrdimo njegov intenzitet ili ostala njegova svojstva: hoće li prestati, pojačati se ili najaviti neki drugi vetar. To je važno znati, jer je vetar, uglavnom, najvažniji uzrok stvaranja velikih talasa, koji su neophodni za surfovanje. Izgled obale je, takođe, veoma važan faktor za surfere. Nikako se ne sme surfovati gde je kamenita obala, nego isključivo gde su peščane plaže, sa blagim rastom dubine mora. To je važno iz razloga što talasi usporavaju što se više približavaju obali, tako da je surferima lakše da siđu sa sporijeg talasa, da u slučaju neke nezgode ne bi došlo do ozbiljnije povrede. To nije slučaj kod kamenite obale, sa velikom dubinom mora, jer na tim mestima talas i dalje ima veliku brzinu, i silaženje sa takvog talasa surferima je daleko teže i gotovo bi bilo nemoguće izbeći povredu udarom o kameniti obalu. Kod surfovanja je važna stavka posedovanje odgovarajuće opreme. Pored daske za surfovanje, koja je neophodan element u ovom sportu, potrebno je imati i prsluk. Prsluk koji se koristi kod surfovanja dizajniran je tako da u slučaju nezgode i gubljenja svesti, surferu uvek drži glavu iznad površine vode, a istovremeno održava telo u uspravnom položaju, da unesrećenom ne bi zapao jezik u grlo.Važno je imati i tzv. skijaška odela koja čuvaju telo od povreda u slučaju pada. Tip daske koja se koristi zavisi da li je u pitanju profesionalni surfer (oni koriste teže daske), ili su u pitanju amateri (koriste lakše daske). Profesionalci koriste teže daske jer se na njima može lakše manevrisati po velikim talasima, a mogu se brže kretati po bregu talasa i izvoditi akrobatske figure. S druge strane, na tim daskama mnogo je teže popeti se na talas, tako da amateri isključivo koriste lakše daske.

Surfovanje uz pomoć zmaja

Surfovanje uz pomoć zmaja (KiteSurfing) su izmislili Francuzi, a popularizovali Havajci. Smatra se najekstremnijim novim sportom na vodi, a stekao je toliku popularnost zato što predstavlja uspešan spoj elemenata mnogih drugih dinamičnih sportskih disciplina, kao što su surfovanje, paraglajding i letenje motornim zmajem. Britanac Mark Sin je nedavno sa zmajem prevalio rastojanje od Španije do Maroka. Od jačine vetra zavisi veličina zmaja (jači vetar - manji zmaj). Za ovu aktivnost neophodni su veština i snaga

Surfovanje i nije sport koji se preterano prati u Srbiji, međutim Malia Manuel Ova 20-godišnja Havajka zanosnog osmeha je peta na svetu u okviru ASP turneje. Surfuje od malih nogu, a savršeni spoj Havajskog i Polinezijskog porekla joj je doneo veliku popularnost muškog roda.

Anastasija Ešli Prava devojka iz Kalifornije zanosnog tela je jedna od starosedilaca u svetu surfa. Počela je već sa 14 godina, a do 16. je osvojila preko 200 amaterskih takmičenja. Trenutno je 58. na svetu.

Alana Blanšar Još jedna devojka sa Havaja koja prosto obara sa nogu je i Alana. Ova 24-godišnjakinja je 17. na svetu i jedna je od najpopularnijih surferki na svetu. Bikini dizajneri se bukvalno otimaju za njen potpis, a vrlo je popularna i na društvenim mrežama.

Kelia Moniz Kelia je uspela da osvoji dva velika turnira u surfovanju godinu za godinuom, a ima tek 21. godinu. Trenutno uživa u odmoru i najavljuje veliki povratak od sledeće godine.

Kvinsi Dejvis Surferka i modni dizajner iz Njujorka je 29. na svetu, a ima tek 19. godina. Životni san joj je da se kvalifikuje na završni turnir svetske lige.

Bri Kleintop oš jedna surferka iz Kalifornije koja pleni svojim izgledom je i 20-ogodišnja Bri. Ona je ujedno i zavisnica od adrenalina, pa često ide na bandži skokove, paraglajding i slične aktivnosti, a u slobodno vreme se bavi i modelingom.

preuzeto sahttp://www.24sata.rs/ne-pratite-surfovanje-ove-devojke-ce-vam-definitivno-promeniti-misljenje/15838