fitneszona.rs fitneszona.rs

Šokirati mišić za bolji rast

Fitnes Zona šokirati_mišić_za_bolji_rast

Do sada smo pričali o početku treniranja u teretani uz mere opreza i pažljivo praćenje parametara treninga. Zaključili smo to da je vreme za promenu treninga ukoliko duže vreme parametri stagniraju ili padaju.
Jasno je i to da bi, za vežbače početnog i srednjeg nivoa, najoptimalnije bilo da napišu univerzalni plan rada na nedeljnom ili mesečnom nivou u vidu proste tabele, ali to nažalost na duge staze ne daje dovoljno dobre rezultate.


Ne postoje dve osobe sa istim predispozicijama i iskustvom treninga


Zato svaki program treninga zahteva individualizaciju i prilagođavanje potrebama i sposobnostima vežbača. Čak i savršen program nakon određenog, ne toliko dugog, vremenskog perioda, gubi na svom učinku. Mnogo bolje je upoznati svoje telo i način kako reaguje na nadražaj i promenu nadražaja vežbanja, jer se jedino znanjem i evolucijom treninga može održavati skoro konstantni napredak. U protivnom, ako rezultati nisu vidljivi, dolazi do zasićenja i gubitka volje za treningom.
Jedna od tipičnih grešaka velikog broja vežbača je usvajanje nekog program vežbanja kao "svetog pisma". Na taj način se iz nedelje u nedelju primenjuju iste vežbe na isti način i vremenom organizam daje sve slabiji odziv na nadražaj vežbanja.
Jednostavno, nemoguće je zadržati isti napredak pridržavajući se jednog te istog treninga zbog prirode ljudskog organizma i njegove neverovatne sposobnosti prilagođavanja. Zato trening treba stalno menjati i poboljšavati ne samo koristeći drugačije vežbe nego i različite, takozvane, šok metode.
Sada ću nabrojati neke od metoda za šokiranje centralnog nervnog sistema za bolji i brži rast i dati osnovna objašnjenja. U sledećim člancima ću detaljnije objasniti primenu pojedinih metoda. Probaću da koristim terminologiju na našem jeziku gde god je to moguće ali, nažalost, nisu svi termini dovoljno dobro prevodivi. Drop set ili opadajuća serija

Drop set je najpoznatiji i jedan od najbrutalnijih metoda šokiranja mišića. Radi se sa istom težinom do zone otkaza kada težina postaje prevelika. Nastavlja se sa umanjenom težinom ponovo do otkaza. Dvostruki drop set termin za jedno smanjivanje težine.
Drop setovi mogu biti:
dvostruki
trostruki
retko višestruki


Rastuća serija


Rastuća serija je možda još i intenzivija serija od opadajuće. Počinje se sa super lakom težinom i 10 pravilnih ponavljaja, pa se u nekoliko navrata dodaje težina i nastavlja se sa pumpanjem mišića. Verujte mi na reč, nakon trećeg ili četvrtog dodavanja težine, rast mišića biva bolno očigledan.


Super serija


Super serija moj omiljeni metod šokiranja mišića kojom se "razdvajaju dečaci od muškaraca". Kod ove metode izvode se dve različite vežbe, jedna za drugom, bez predaha. Vežbe mogu biti za istu mišićnu grupu ili za suprotnu.


Negativna ponavljanja


Negativna ponavljanja kao metoda šokiranja nervnog sistema za bolji rast mišića, izaziva podeljena mišljenja. Postoje vežbači koji su izuzetno zadovoljni ovom metodom, dok s druge strane, ima vežbača koji svoju povredu pripisuju negativnim ponavljanjima. Tipično se rade 2 do 4 ponavljaja sa 20% do 40% većom težinom od maksimalne na tom broju ponavljaja. Akcenat je na produženom pružanju otpora pri spuštanju težine (negativnoj fazi) uz asistenciju partnera prilikom podizanja.


Prenaprezanje mišića


To je omiljeni trik mnogih bildera. Na početku onog dela treninga, za recimo grudi, uradi se nekoliko solidnih serija za izolaciju pektoralis-teretana pektoralisa, a tek nakon toga se prelazi na predviđeni trening za grudi, koji obično sadrži neku formu benč presa. Na taj način se sprečava otkaz na potisku sa klupe usled zamora tricepsa ili prednjeg ramena pa se maksimalno pumpa pektoralis.


Parcijalna ponavljanja


Koriste se na sličan način kao drop set metoda. Kada se približimo otkazu, skraćujemo amplitudu na 75%, pa 50% i na kraju svega 25% pokreta. Ovaj metod je često kombinovan sa statičnom kontrakcijom.
Statična kontrakcija

To je odlična šok metoda za mišićnu masu i razdvajanje mišićnih grupa. Jednostavno u sred pokreta pri najjačem opterećenju kad je ugao pokreta najnepovoljniji, potrebno je zadrži teg 5 do 30 sekundi.
Nabrajanjem dela mogućih načina pozitivnog šokiranja mišića želim da skrenem pažnju na ogroman potencijal mogućih varijacija i načina treniranja. Nekada je, za napredak, čak dovoljno promeniti trening sa powerlifting na bodibuilding način treniranja i dobiće se rezultate.


Rezime


Samo stalni rad na razumevanju svog organizma i eksperimentisanje sa različitim metodama stimulisanja centralnog nervnog sistema kroz trening moguće je dostići i zadržati kvalitetan napredak.

preuzeto sahttp://www.stetoskop.info/Sokirati-misic-za-bolji-rast-3036-s13-content.htm