SKLEKOVI - VARIJACIJE VEŽBE

Fitnes Zona-sklekovi_varijacije_vezbe

Sklekovi su stara kalistetička vežba koja nam pomaže da ostanemo u formi, toniramo i izgradimo mišiće. Sklekovi se izvode tako što se rukama pomera gornji deo tela, gore i dole, dok je telo u pravom stabilnom položaju oslonjeno na noge tj prste.


Ukoliko su vam standardni sklekovi postali pomalo dosadni, ako ih izvodite ni previše teško, ni previše lako, onda je vreme da ubacite neke od brojnih varijacija u vašu dnevnu rutinu, kako bi ponovo osetili mišiće kako “gore” i napreduju. U početku naprednije varijacije mogu biti pravi izazov za vas, ali kada budete uočili napredak one će postati sastavni deo vašeg vežbanja.
Muškarci se u pubertetu često odriču sklekova i staju u red za bench press u teretanama, ne shvatajući da se time odriču jedne od najpopularnijih i najkorisnijih vežbi u celom univerzumu.
Sklekovi, pored zgibova i čučnjeva, spadaju u prirodne(urođene) pokrete i zato spadaju u najkorisnije i najpopularnije vežbe.
Na časovima fizičkog vaspitanja jedna od prvih vežbi koje se uče su sklekovi. Nezaobilazna su vežba za snagu, kako u bezbednosnim snagama(vojska, vatrogasci, specijalne jedinice...), tako i u većini sportova.
Gotovo da ne postoji trening program u kome nema sklekova, a naročito bodyweight programi. Sklekovi ne grade samo moćnu fasadu, već i razvijaju sistem koji podržava muskulaturu. Testirajte sebe. Izmerite koliko sklekova možete da uradite za 3 minuta. Odmarajte se između koliko vam je potrebno, ali vreme mora kontinuirano da teče da bi dobili relevantan podatak. 55 sklekova za 3 minuta je prosek, solidan rezultat. Ali ukoliko možete da uradite 75, to je dosta dobro, vaš trener bi mogao biti ponosan na vas. Ali naravno, tu ne treba stati. Ukoliko pak ne možete da uradite ni 55, to je signal da ili pojačate jačinu treninga, ili izgubite negativnu masu.
Ubacite sklekove u vašu dnevnu rutinu kako bi izgradili snagu, moć i mišiće.

Neke od brojnih varijacija sklekova su:

Dijamantski sklekovi - najbolje pogađaju triceps, Uski sklekovi - jačanje ruku, Široki raspon - osetite grudi, ramena i ruke, kako gore T sklekovi rotacioni(sa ili bez tegova) - jačaju vaš torzo i poboljšavaju atletske performanse, Daska - odlična varijacija za držanje, izdržljivost i stabilnost Hodajući - abdominalni razvoj i stabilnost ramena, Pliometrijski - razvoj snage gornjeg dela Na prstima - jačanje ruku i abdominalnog dela, Sa šakama okrenutim spolja i iznutra - jačanje grudi Sa nagibom - zamena za kosi benč Actek sklekovi sa skokom - jačaju trup, noge i eksplozivnost, Na jednoj ruci - jačanje gornjeg dela tela i ruku, Leptir sklekovi - Prednji i zadnji pljesak - jačanje celog tela i eksplozivnost(napredni).

preuzeto sahttp://www.vezbanjezdravlje.com/v3/zdravlje/tag/video?start=112