Najbolji način za skidanje masnih naslaga je redukcijska dijeta u kombinaciji sa redovnim treninzima.

Fitnes Zona-kakoskinutimasnenaslage

Prvo, za one koji još neznaju: Masti se ne mogu skidati samo sa pojedinog dela tela! Zato, iscrpljivanje ponavljanjem stotina “trbušnjaka” svakako nije pravi način za skidanje sala. Generalno, muškarci više skladište masti na bočnom i prednjem delu trbuha, a žene na bokovima i donjem delu trbuha. Masne naslage na pojedinom delu tela su uskladištena rezerva energije za celi organizam i ne postoji vežba, magična krema, sauna odelo, ili nešto slično, što bi moglo istopiti masnoću samo sa pojedine tačke tela. U pravilu, mesto na kojem se masne naslage prve pojavljuju, na tom mestu se zadnje skidaju. Najbolji način za skidanje masnih naslaga je redukcijska dijeta i dovoljno aerobnog vežbanja. Vežbe za trbušne mišiće-”trbušnjaci”, jačaju i učvrščuju mišiće stomaka, ali praktično ne deluju na naslage smeštene između tih mišića i kože. Zaključimo, “trbušnjaci” su važni za čvrstoću i oblik trbušnih mišića, ali, na taj način izgrađene “pločice” doći će do izražaja tek nakon skidanja masnih naslaga. Ne započinjite s dijetom izgladnjavanja ili izbacivanja obroka! To može usporiti vaš metabolizam i učiniti vas još masnijim.
U svakodnevnoj jurnjavi za poslom i zaradom izlažemo se prekomerenim nervnoemocionalnim naprezanjima. Pri tome sve više zanemarujemo osnovne potrebe našeg organizma: jedemo neredovno i često preobilno, premalo spavamo, nedovoljno se odmaramo, mnogo pušimo, neumereno pijemo. Stalno smo napeti, preopterećeni i umorni. Osećamo sve više zdravstvenih tegoba i smetnji. Ne vodimo dovoljno računa o svom zdravlju. Uglavnom se ponašamo kao “potrošači” a premalo i retko kao “proizvođači” svoga zdravlja. Osnovna sredstva lečenja gojaznosti su dijete i fizička aktivnost. Dijeta treba da je dugoročna i da se pretvori u stil života. Jedino tada ima efekata. Kretanje, optimalna fizička aktivnost, je uslov za očuvanje čovekovog zdravlja i normalnog funkcionisanja organa, sistema i čovekovog organizma u celini.


Pravila koja mogu pomoći kod skidanja masnih naslaga:

- Redovno trenirajte! Kardio trening u kombinaciji sa treningom opterećenja, bilo koji vid rekreativnog vežbanja tj. bilo koji vid fizičke aktivnosti je poželjno uključiti u svakodnevni životni režim.
- Ono sto je najbitnije, morate voditi računa da ishrana bude redovna, raznovrsna i umerena. - Nikako ne smete preskakati obroke.
- Razmak koji treba biti izmedju obroka jeste od 3h do 4h, u zavisnosti od količine i sadržaja obroka. Jedino na taj način će doći do pravilnog rada metabolizma i do smanjenog stvaranja masnih naslaga.
- Doručak posebno nikako ne smete preskakati.
- Isto tako je potreban unos dovoljne količine tečnosti tj vode, bar oko 2l dnevno.
- Pored vode, konzumirajte biljne čajeve ( čaj od đumbira, zeleni, crni.. )
- Izbegavajte kafu sa mlekom
- Kafa kao i čajevi se trebaju piti pola sata pre ili 2h nakon obroka. U suprotnom može doći do usporavanja metabolizma. Isto i vodu ne treba piti odmah nakon obroka.
- Raspored namernica treba da bude takav da se u prvoj polovini dana uzimaju složeni ugljeni hidrati, a u drugom delu dana hrana bogata proteinima.
- Zrnasta hrana i žitarice su jako bitne zbog vitamina i vlakana koja su organizmu neophodna i njih je najbolje uzimati u prvoj polovini dana.
- Testa se mogu najbolje zameniti unosom pirinča, krompira, pasulja, sočiva, graška i drugog mahunastog povrca.
- Potrebno je jesti kuvanu hranu, raznovrsnu.
- Povrce i voce sveze ili obareno.
- Hrana bogata proteinima, u koju spadaju meso, riba, mleko i mlečni proizvodi, jaja, soja koštunjavo voće (bademi, lesnici, orasi, indijski orah, avokado..) je takođe jako bitno zbog nezasićenih masnih kiselina koje su neophodne.
- Najbolje je ne mesati proteine životinjskog i biljnog porekla.
- Potrebno je smanjiti na minimum unos margarina, maslaca, ulja za kuvanje..
- Potrebno je i izbegavanje unosa alkohola zbog velike energetske vrednosti a nikakve nutritivne vrednosti.


U suštini, potrebno je odabir hrane vršiti tako da ima manju energetsku vrednost, a visoku nutritivnu vrednost i uz redovnu fizičku aktivnost rezultati će biti dobri.