Saveti fitnes stručnjaka: Čučnjevi ili nožna presa: Šta je bolje?

Fitnes Zona-Čučnjevi ili nožna presa: Šta je bolje?

Kada trening nogu dođe na red, ogroman broj, kako početnika, tako i naprednijih vežbača, sebi postavlja pitanje za koju se vežbu i spravu opredeliti. Da li da radite trening donjeg dela tela uz pomoć čučnjeva ili nožne prese, odnosno, da li vežbati sa slobodnim težinama ili se ipak opredeliti za spravu.
Odgovor na to pitanje svako za sebe može izvući nakon što detaljno uvidi prednosti i mane oba ta načina treniranja druge polovine tela, polovine koja je kod toliko mnogo vežbača zaostala nasuprot "atraktivnijeg" gornjeg dela tela.

Nožna presa
U odnosu na tradicionalne čučnjeve, nožna presa nudi nekoliko velikih prednosti.Naime, mnogo je lakše savladiva prava forma izvođenja ponavljanja nego što je to slučaj kod čučnjeva, stoga, uz samo najosnovnija uputstva od trenera ili drugog upućenijeg vežbača, i osobe koje prvi put dođu u teretanu mogu kvalitetno "pogoditi" svoje kvadricepse.
Druga odlično iskoristiva strana vežbanja na presi je ta što je uz ispravnu pozu i držanje donjih leđa ravnih i pribijenih uz spravu, moguće potpuno isključiti uticaj vežbanja na ovaj deo tela. Stvar je u tome što su donja leđa ogromnom broju ljudi slaba tačka, pa prilikom izvođenja čučnjeva pomenutoj populaciji same noge neretko mogu izdržati i znatno veće napore i napredovati bolje, ali ih ograničavaju bolna leđa.
Čučanj
Jedna od složenih, kraljevskih vežbi. Upravo je to osnovna razlika između čučnjeva i prese, jer presa izoluje određene mišiće, dok su pri izvođenju čučnjeva skoro svi mišići tela u akciji. Kada se izvode čučnjevi sa slobodnim tegom, ne postoji nikakva striktna putanja, unapred dizajnirana od strane proizvođača. Zbog toga, veća je sloboda pokreta i izbegavaju se mogući poremećaji koji mogu nastati zbog eventualnih manjkavosti sprave.
Pored toga, čučnjevi podižu na potpuno novi nivo ono što se zove stabilnost i ukupan telesni balans. Dakle, ovde je telu prepušteno to da se zatežući razne druge mišiće izbori za održanje balansa, dok je kod vežbanja na presi, taj posao već odrađen od strane same sprave. To je razlog zbog kojeg je na presi moguće izbacivati veće težine nego na čučnjevima.
Najveća beneficija čučnjeva je skrivena i za nju mogu znati samo osobe koje imaju nešto više znanja. Radi se o testosteronu i hormonu rasta, čije lučenje se upravo najefikasnije pojačava izvođenjem čučnjeva. Noge su ogromni mišići, a kada se tome doda to da i skoro svaki mišić takođe radi i ima svoj udeo u svakom pojedinačnom čučnju, postaje logično što se baš tada ova dva bitna hormona najviše otpuštaju. Svakako i kod prese se postiže ovaj efekat, ali u daleko slabijem nivou.
Preporuka
I jedna i druga vežba su jako dobre, tako da je najpametnije izvući ono najbolje iz obe. Zbog toga, najmudrija odluka je to da se za stub treninga nogu ipak postave čučnjevi, ali da se također vežba i na presi nakon "druženja" sa slobodnim težinama. Tako je najlakše postići punu pumpu i maksimalni zamor mišića koji vodi do sigurnog napretka.
preuzeto sa http://body.ba/bodybuilding/trening-i-vjezbe/cucnjevi-ili-nozna-presa-sta-je-bolje/2711