ARNOLDOVE TAJNE MASIVNIH LEĐA

Fitnes Zona-arnoldove_tajne_masivnih_ledja

Pitanje: Koja je pozadina poznate slike na kojoj stojite bosi na ravnoj klupi za benč i radite veslanje u pretklonu?

Arnoldov odgovor: U moje vreme vežbači su radili mnoge stvari koje bi se danas označile kao blesave ili opasne.

Istina, možda nismo imali baš stila za oblačenje (u pitanju su ipak sedamdesete) i možda nismo trenirali na tako naučnoj osnovi kao današnji vežbači, ali niko ne može da ospori naše rezultate.
Mnogi me idalje pitaju koja je poenta vežbanja bez obuće ili stabilizaciji na klupi, ali smatram da je upravo ovo kod ove vežbe veoma bitno. Doduše, sada i retko viđam nekoga da radi uopšte veslanje u pretklonu.
Danas mnogi više vole da koriste mašine i bučice u treningu leđa, što je realno dobra opcija. Ali, lično mnogo više gotivim dobro, staro veslanje šipkom u pretklonu, jer je znatno teža vežba! Kada radite šipkom, prva stvar jeste da možete koristiti veće opterećenje.
Veslanje u pretklonu itekako aktivira i vaš donji segment leđa i trbušnjake, pa tako otvarate mogućnost da veoma ojačate vaš torzo i unapredite stabilizaciju, a ove stvari će vam biti od značaja kod drugih pokreta i vežbi kao što su mrtvo dizanje ili čučanj.
Jedina stvar koja vam održava telo u položaju u pretklonu jeste snaga vaših mišića, nikakve klupe ili mašine, ili oslonac šakama i slično. Kada sam sa svojim prijateljima trenirao u „Gold džimu“ ili na plaži, trudio sam se da ovu vežbu učinim još težom.
Balansiranje na uskoj klupi, tera nas da razmak stopala učinimo uskim, što dodatno otežava stabilizaciju tokom ove vežbe.
Takođe, ovaj stav nam omogućava i da stvorimo bolju kontrakciju u latisimusima svaki put kada spuštamo opterećenje u negativnom delu ponavljanja.

Zašto bosonogi?

Pa, prvo trenirali smo na plaži. Šalu na stranu, treniranje bez obuće nam dodatno omogućava da unapredimo balans tela.
Ukoliko mislite da bi to bilo opasno, ukoliko biste ispustili tegove na pod, zapitajte se onda da li bi platno patike doprinelo zaštiti stopala od povrede? Naravno da ne bi bilo neke razlike.
Moj savet jeste da svako ko je voljan da eksperimentiše isproba ovu varijaciju veslanja i videćete šta može da učini za vašu snagu i stabilizaciju.

preuzeto sahttp://wwwogistra-nutrition-shop.blogspot.rs/2014/06/arnoldove-tajne-masivnih-lea.html