Saveti fitnes stručnjaka: Šest aktivnosti za najveću potrošnju kalorija

Fitnes Zona-Šest aktivnosti za najveću potrošnju kalorija

Kada je rieč o kardio aktivnostima, trčanje i vožnja bicikla definitivno nisu jedine vežbe koje pomažu žestokom topljenju kalorija, i u topljenju masnih naslaga. Među kardio vežbe se mogu još uvrstiti i aerobik, plivanje, preskakanje konopca, ali i svi drugi načini vežbanja u visokim intervalima i s visokim intenzitetom.
S obzirom na njihovu raznolikost, koja pruža mogućnost odabira željene vežbe koja odgovara mogućnostima i samoj volji vežbača, trebalo bi znati i kolika je efikasnost svake od ovih aktivnosti posebno.

Aerobik
Iako postoji celi niz podvrsta aerobika, zajedničko za sve njih je to da predstavlja jako efikasnu fizičku aktivnost, koja omogućava topljenje kalorija u rasponu od 500 pa čak do 700 na sat vremena, zavisno od težine.
Vožnja bicikla
Jedna od najzabavnijih fizičkih aktivnosti koja se veoma lako može kombinovati sa stvarnim potrebama transporta, svakako je vožnja bicikla. Na taj način, moguće je spaliti oko 500 kalorija u jednom satu.
Trčanje
Najčuvenija kardio vežba od svih, s kojom najveći deo fizički aktivnih osoba održava kondiciju i svoju telesnu formu, za sat vremena može potrošiti oko 550 kalorija.
Plivanje
Plivanje je jedna od najefektinijih fizičkih aktivnosti bez ikakve sumnje, budući da zahteva rad svih mišića tela, i ne samo nogu i ruku kao što to možda naizgled deluje. Ova efikasna aktivnost omogućava potrošnju od čak 650 do 700 kalorija po satu.
Preskakanje konopca
Jedno od najboljih mogućih zagrevanja, ali i kardio vežbi generalno. Ne zahteva puno prostora, oprema je minorno jeftina, a za sat vremena spaljuje oko 750 kalorija, što je prilično neverovatno.
Vežbe visokog inteziteta
Sve ostale vežbe koje se mogu izvoditi u intervalima visokog intenziteta, mogu biti efikasne do te mere da omoguće topljenje i po 300 kalorija za samo 20 minuta. Čak i sa vežbama s tegovima je moguće izvesti jedan takav "HIIT" trening, a suština je u potpuno skraćenom ili nikakvom periodu odmora između serija. Kombinacija niza vežbi sa sopstvenom težinom poput sklekova, trbušnjaka, čučnjeva, skokova, barpija, može rezultirati fantastičnim treningom visokog intenziteta, koji po potrošnji kalorija premašuje sve ostale vežbe.
preuzeto sa http://body.ba/fitness/vjezbanje/sest-aktivnosti-koje-trose-najvise-kalorija/2931/s7