5 pravila za jutarnji trening

Fitnes Zona - čučanj sve što treba da znate

Jutra su, pa blago rečeno, za neke od nas pravi pakao. Zvuk budilnika koji nasilno odzvanja uz našim ušima, izvlači nas iz slatkog sna i dovodi nas u instant loše raspoloženje, takođe da se blago izrazimo.

Što je najgore mi smo potpuno svesni našeg jutranjeg raspoloženja, ali mislimo da ne možemo ništa protiv toga. "Ne obraćaj mi se pola sata pošto otvorim oči", čuo sam ovu frazu milion puta, onda ne ostaje ništa drugo nego da sačekamo da loše raspoloženje prođe i da se nadamo da nećemo uraditi ništa zbog čega ćemo posle žaliti.

Ovo verovatno ne bi trebalo da bude ovako. Uostalom, kako se probudite ujutru tako ćete provesti i svoj ostatak dana bar što se tiče ishrane i treninga. Ako ustanete na levoj nozi, verovatno ćete doći do frižidera i pojedete slatkiš koji čuvate za svoj cheat meal, a onda otići na Facebook i na kraju preskočiti jutarnji trening, zato što već kasnite na posao. Loše jutro, postaje loš dan.

Iako deluje kao kletva, muke sa jutarnjim ustajanjem mogu prestati, raspoloženje može da se popravi, ubrza metabolizam i spremi telo za izgradnju mišića i gubljenja sala. Ono što je najbolje od svega potrebno vam je samo nekoliko minuta i to sve uz pomoć neuronskih jutranjih prajmera (NJP)

NEURONSKIH ŠTA?


Koncpet NJP je jednostavan, to je mala serija vežbi sa sopstvenom kilažom koja traje svega od 5 do 10 minuta, koja je tako osmišljena da probudi vaš nervni sistem, pokrene krv, podstakne hormone i u vaše telo "uveze" ogromnu količinu kiseonika. Što je više nego dovoljno da se vaš mozak probudi.

KAKO MOŽETE DA IZGRADITE USPEŠNO NJP RUTINU?


Jednostavno je koristite ovih 5 jednostavnih pravila, koja će vam svakako u tome pomoći.

PRAVILO BROJ 1: MORA DA SE RADI ODMAH PO USTAJANJU


Ovo ima veze sa navikom više nego bilo šta drugo, ali takođe je i jedno od najtežih stvari kod ovog programa. Jednostavno morate da stvorite očekivanje od vašeg tela da radi vežbe, čim se vi probudite. Naravno, u početku ćete pre sebi sažvakati nogu ili ruku nego da radite vežbe čim ustanete, ali verujte da će sve doći na svoje mesto. Sad se verovatno mislite, "Kako to ovaj debil misli, odmah čim ustanemo?" Naravno da možete da izvršite nuždu i popijete čašu vode, ali to je to.PRAVILO BROJ 2: MORATE DA UVEDE BAR JEDAN EKSPLOZIVAN POKRET


Kako bi naterali vašu krv da pumpa kao luda, povećali izgradnju mišića i ubrzali metabolizam za dan koji dolazi u svoje vežbe morate da uključite i bar jedan eksplozivan pokret. Čučanj skok i iskorak su očigledni izbori, ali možete da uradite i eksplozivne sklekove ili čuvenog džamping džeka.PRAVILO BROJ 3: MORATE DA IMATE BAR JEDNU VEŽBU ZA STATIČKO ISTEZANJE


Postoji veliki stereotip da su momci koji bilduju veoma nerazgibani, a verovatno duplo više tek kad izađu iz kreveta. Kako bi oborili ovaj stereotip morate da radite kao i za sve drugo, vežbajte svaki prokleti dan. Najbolje vežbe za istezanje su paukov iskorak ili bugarski čučanj sa ljuljanjem levo desno dok ste u čučnju, bočni iskorak sa 3 sekunde čekanja kada ste u iskoraku. Kako budete napredovali sa nekim osnovnim vežbama za istezanje, tražite sebi novi izazov.PRAVILO BROJ 4: TREBALO BI DA BUDE KRATKO I SLATKO


Nemojte da zaboravite, vaš jutarnji trening bi trebalo da bude nešto što ćete raditi svaki dan, a to uključuje i dane kada nakon posla ili studija idete u teretanu. Ne želite da preterate pa da budete umorni za ostatak dana ili još gore, da radite toliko naporno ujutru da u teretani ništa ne uradite. Kao uopšteno pravilo, ovaj vaš jutarnji trening ne bi trebalo da traje duže od 15 minuta i nemojte da preterujete sa ponavljanjima.PRAVILO BROJ 5: TREBALO BI DA ODGOVARA VAŠIM ESTETSKIM CILJEVIMA


Ukoliko želite da razvijete grudi i ramena, onda fokusirajte vaše jutarnje vežbe na taj deo tela, ukoliko pak želite razvijen kvadriceps, radite čučnjeve. A ako želite neverovatne trbušnjake, pa ko ih ne želi (ali radite na primer ruski tvist, podizanje nogu ili bicikl).
preuzeto sahttp://www.menshealth.rs/fitness/338/5-pravila-za-jutarnji-trening